Antwerpen Diamond Speedo Race

Na een week waarin we in het begin van de week nog redelijk hard hebben gezwommen, hebben we de 2e helft van de week wat rustiger aan gedaan met het oog op het weekend. Dit jaar wil ik proberen mezelf te kwalificeren voor de Europese Jeugd Kampioenschappen (EJK). Hiervoor zijn 2 momenten al vastgesteld waar je jezelf kan kwalificeren: Swimcup Den Haag en Swimcup Eindhoven. Zelf mag je ook een moment aanvragen en mijn trainer en ik hebben gekozen voor de ADSR. Van tevoren hadden we het er met elkaar over gehad wat voor tijd ik ongeveer hier zou moeten zwemmen met vergelijking tot het korte baan seizoen. Hier kwam uit dat een tijd rondom mijn pr (of het nou erboven of eronder was) goed zou zijn. En daarbij komt kijken dat het mooi zou zijn wanneer ik de limiet voor de EJK zou zwemmen. Maar gebeurt het niet, geen paniek 😉. Met in totaal 3 afstanden op het programma dit weekend was zaterdags de 50 vrij aan de beurt en stonden zondag de 100 vrij en 50 vlinder op het programma.

Vrijdags vertrokken we rond de middag naar het hotel en eenmaal aangekomen spullen uitgepakt en op naar het zwembad om even los te zwemmen. Heerlijk wat techniek gedaan en gesprint met mijn trainer zodat ik helemaal klaar was voor zaterdag. Nadat iedereen klaar was zijn we teruggegaan naar het hotel en daarna naar de Italiaan om de hoek. Met een heerlijke pasta die ik had kon ik met een goed gevoel mijn bed in. De volgende ochtend was redelijk vroeg opstaan. 6:15 de wekker en zo zat ik om 6:30 aan het ontbijt. Hoe meer de ochtend vorderde, werd ik steeds een beetje zenuwachtiger. Maar het was vooral gezonde spanning want wat had ik er zin in. Na een goed ontbijt op naar het zwembad. Eerst wat landtraining gedaan en daarna ingezwommen. Nog wat gechillt, wedstrijdbadpak aan en ik was er klaar voor! Met een goede race tikte ik aan in een tijd van 0,26,59. 0,03 boven mij pr en 0,23 boven het limiet (0,26,36). Prima tijd voor in de ochtend want ik wist dat ik inmiddels in de middag ook finale mocht. Met mijn trainer goed de race na besproken en daar kwam uit dat ik eerder kan gaan versnellen omdat ik nog redelijk veel over had nadat ik aangetikt was. Normaal adem ik 1x in de baan en dat doe ik op 35m, na deze ademhaling versnel ik ook. Maar het plan voor de middag was om al op 25m te gaan versnellen. Na lekker uitgezwommen te hebben, weer terug naar het hotel om te rusten. Met in de middag een halfuurtje geslapen te hebben voelde ik me weer helemaal goed om in de middag hard te zwemmen. Met dezelfde voorbereiding als in de ochtend was het dan daar. Met een goed gevoel stond ik op het startblok. Met weer een heel goed begin en een goede versnelling tikte ik aan in een tijd van 0,26,37… 0,01 boven de limiet, maar wel een pr. En ik werd 3e waarmee ik mijn eerste prijzengeld ooit won. Op dat moment baalde ik nog niet heel erg omdat ik weet dat ik nog genoeg kansen heb, maar nadat we weer hadden gegeten en terug waren in de hotelkamer kwam het besef toch nog een beetje. Het is niet erg dat ik er nu boven zit, maar 0,01 is zó weinig en dan denk je: “had ik iets anders kunnen doen”. Maar nee, het was gewoon een hele goede race dus voor nu was dit het beste. ’s Avonds nog Wie Is De Mol? gekeken en daarna snel slapen want er stond nog een dag te wachten. Nadat ik wat beter geslapen had dan de nacht ervoor had ik weer zin om te racen. Voordat ik moest zwemmen ook nog even gesproken met Geert over de dag ervoor en hoe ik me nu voelde. Dit hielp me wel om er even niet meer over na te denken. Maar terug naar de wedstrijd. Als 1ste afstand was de 100 vrij aan de beurt. Met een goede 1ste 25m durfde ik de tweede 25m niet doorpakken. Zo had ik niet genoeg snelheid en daardoor kwam ik na mijn keerpunt ook niet meer in het goede ritme. Ik zwom uiteindelijk een tijd van 0,59,11 dus zo’n halve seconde boven mijn pr dus geen drama. En wederom had ik in de middag finale. Maar eerst nog de 50 vlinder. Het doel om minder te ademen was zeker gelukt. Uiteindelijk zwom ik een tijd van 0,29,26. 0,03 boven mijn pr. Wel weten we dat we nog winst kunnen halen uit het begin van de race. Mijn slagfrequentie (hoeveel slagen ik in een minuut zwem) is te hoog waardoor ik niet optimaal water kan pakken. Dus voor de volgende keer: wat gecontroleerder beginnen. Na goed herstel weer terug naar het hotel om te rusten voor de middag. Met dit keer niet te hebben geslapen heb ik wel heerlijk gerust in bed. Dus weer klaar voor de laatste sessie. Ook was er nog iets heel speciaals aan het einde van de sessie: een knock-out race. De beste 8 zwemsters op de 50 vrij hebben zich op de zaterdag hiervoor geplaatst. Elke 3 minuten wordt je weggestart en je zwemt 1×50, de langzaamste 2 vallen elke keer af totdat er 2 overblijven en die uitmaken bij de laatste 50m wie er 1ste of 2e wordt. Maar eerst was nog de 100 vrij finale. Met weer een hele goede eerste 25m, trok ik het op zich nog redelijk goed door naar het keerpunt maar toch opende ik net te langzaam. De terug baan was ook weer redelijk, maar het verval is nog steeds een beetje te groot. Uiteindelijk zwom ik een tijd van 0,58,63. 0,10 boven mijn pr, langzaamaan komen we steeds dichterbij. We weten dat het erin zit, maar het komt er nu nog niet helemaal uit. Maar redelijk tevreden. En als laatste daar was dan nog de knock-out race. Waarbij ik in de 1ste ronde doorging, ging ik er helaas in de 2e ronde uit. Naast mij lag iemand en toen ik naar haar toe ademde lag ik een hele lengte voor dus toen dacht ik, ik kan wel wat inhouden. Uiteindelijk kwam ik 0,08 tekort om door te gaan. Maar wat was het leuk om ’n keer te doen. Weer een ervaring rijker. En wauw, ik kan echt wel terugkijken op een geweldig weekend. Zó dichtbij de EJK limiet. Die 0,01 gaat er sowieso af en nu is het doel zover mogelijk onder de limiet te komen! Op naar de 4e ronde van de competitie en dan eindelijk de 2 SwimCups in Den haag en Eindhoven. Tot later!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *